Skupina mandrilů v ZOO Ostrava se rozrůstá

thumb_174.jpg

V posledních letech se mandrilům v ostravské zoologické zahradě daří. Podařilo se sestavit harmonickou chovnou skupinu, která aktuálně čítá sedm členů. Nejmladší člen má sotva dva měsíce.

„Mandrily chová Zoo Ostrava od roku 1959. Za tuto dobu se narodilo 34 mláďat, odchovat se podařilo 24 z nich. Největší úspěchy jsme měli začátkem 90. let min. století, kdy se narodil a odchoval největší podíl mláďat. Při sestavování nové chovné skupiny v roce 2000 jsme prošli několika špatnými zkušenostmi a chov se nedařil. Teprve od roku 2010, kdy jsme dovezli nového chovného samce ze Španělska, se snad začíná opět dařit. Skupinu dále tvoří dvě chovné samice, které se po počátečních nezdarech naučily starat o svá mláďata a teď už je odchovávají dobře. Zbylí členové jsou různověká mláďata – dva samečci (3,5 let), jedna samička (1,5 roku). Nejmladším mládětem je opět sameček, který se narodil 4. ledna 2016 (viz foto). Jedna ze samic je opět březí, takže skupina se brzy rozroste,“ popisuje situaci chovatelka Jana Kanichová.

 Loni na konci léta se mandrili přestěhovali do prostor po šimpanzích, kteří nyní obývají Pavilon evoluce. Získali tak více prostoru, kde se velmi rychle zabydleli. Už čtvrtý den po přesunu začali využívat i travnatý kruhový výběh, kde nadšeně hledají semena, pojídají traviny, loví hmyz. Zde je mají návštěvníci vidět i v tomto období, pokud není výrazně chladno a neprší.

 Samci mandrilů patří mezi nejpestřejší primáty a obvykle váží okolo 30 kg, největší samci mohou mít až 50 kg, samice váží do 15 kg. Samčí špičáky dosahují značné délky velikostí srovnatelné se špičáky velkých kočkovitých šelem. Pohybují se po zemi i v korunách stromů. Stromy používají i k přenocování. Žijí ve velkých rodinných skupinách. Jejich přirozenými predátory jsou levharti, šimpanzi a krajty. Zbytkové populace mandrilů se vyskytují v primárních, sekundárních a příbřežních lesích afrického Kamerunu, Konga (Brazzaville), Rovníkové Guinei a Gabonu. Jsou ohroženi úbytkem jejich přirozeného prostředí a lovem pro maso. V Červeném seznamu jsou zařazeni v kategorii zranitelný (Vulnerable). Počty zvířat v přírodě nejsou známé, je ale nezpochybnitelné, že populace klesá. Chov mandrilů v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento druh primáta uchovat pro další generace.

Foto : autor Pavel Vlček

 

S pozdravem

 Šárka Nováková

Oddělení pro kontakt s veřejností

 

 

 

Novinky

Archiv Novinek
  • Adresa:
  • Sdružení Česká ZOO
  • Otakara Jeremiáše 1932/12
  • 70800 Ostrava-Poruba
  • Česká republika
  • Mob.:
  • +420 604 612 221
  • Sledujte nás:
  • logo twitter logo facebook