ZOO Spišská Nová Ves

thumb_169.jpg

1:Surikata ( suricata suricata )

Surikata vlnkavá je cicavec a patrí do čeľade mungovité. Je to denné zviera. V prírode sa vyskytuje v skalnatých a piesčitých oblastiach juhozápadnej Afriky. Váži do 900 g. Dĺžka aj výška tela je do 35 cm. Chvost meria do 25 cm a slúži na získanie stability pri vzpriamenom postoji. Je hnedej farby, na chrbte má osem tmavších pruhov. Tmavšie sfarbenie má okolo očí a na konci chvosta. Surikaty žijú v skupine 20 až 30 jedincov, pričom dominantný je vedúci rodičovský pár, tzv. alfa pár. Na všetkých aktivitách sa podieľajú všetci členovia skupiny, či už ide o stráženie pred nepriateľom, lov alebo starostlivosť o mláďatá. Živia sa hmyzom, menšími stavovcami, hadmi, či malými vtákmi. Gravidita samice trvá 11 týždňov. Rodí sa 4 až 5 mláďat, ktoré sú po narodení slepé. Zrak využívajú až po dvoch týždňoch. Svoje teritórium si značkujú a navzájom komunikujú aj hlasovými signálmi.

                V Zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi sa surikaty chovali v roku 2005. Nakoľko však nemali vhodné chovné zariadenie na prezimovanie, uhynuli.

                V roku 2012 sme otvorili pavilón Aquaterra a umiestnili sme sem ryby (morské i sladkovodné), plazy (krokodíly, jaštery, hady a korytnačky) a bezstavovce (pavúky, škorpióny). Neobsadené ostali ešte 3 veľké terária. Do dvoch z nich sme dali drápkaté opice (tamaríny a kosmáča) a do posledného surikaty. Ide o chovné zariadenie s rozmermi 2 m (šírka) x 3 m (výška) x 2,5 m (hĺbka). Vytvorili sme ho tak, aby čo sa najviac podobalo prirodzenému prostrediu surikat a aby sa tam cítili dobre. Zariadenie je z prednej strany presklenené. Bočné steny sú z časti sklenené a z časti tvorené umelými i pravými skalami. Zadnú stenu tvorí zateplená drevostavba s omietkou, na ktorej je maľba prirodzeného prostredia surikat. V zariadení sú konáre stromov, úkryt z dreva, misky na vodu a krmivo a duté kmene stromov. Dno tvorí betón zasypaný vrstvou piesku. Sú tu aj výhrevné a UV lampy a radiátor.

                Surikaty sú veľmi hravé zvieratá a spomedzi všetkých, ktoré chováme v pavilóne Aquaterra najobľúbenejšie medzi malými i veľkými návštevníkmi. Neustále sú v pohybe a dlhými pazúrmi si vyhrabávajú skrytú potravu. Najradšej vysedávajú na vysokom pni, pretože odtiaľ majú výborný rozhľad.          

Základné údaje

Odchov druhu

Surikata vlnkavá (Suricata suricatta)

Mláďatá v počte 0,0,2 narodené dňa

18. 11. 2015

Ošetrovatelia

vedúci

Kolektív 3 ošetrovateľov

Karol Dzurik

Doplňujúce údaje

Celkom živo narodených od tej istej matky v tej istej rozmnožovacej sezóne

5 mláďat

Z toho bolo odchovaných do veku 1 mesiaca t.j. do 18. 12. 2015

2 mláďatá (t. j. 40% zo živo narodených)

Ide o:

Rodičia pochádzajú

Otec: zo ZOO Košice

Matka: zo ZOO Hodonín

Stručný popis odchovu

 

                Samca surikaty sme získali výmennou dohodou zo ZOO Košice a samicu deponáciou zo ZOO Olomouc v apríli 2012. Nakoľko sa párik k sebe nemal a dokonca po čase boli zvieratá voči sebe agresívne, museli sme samicu vymeniť. Deponáciou zo ZOO Hodonín sme získali vhodnú samicu pre nášho samca. Hneď po spárení ostala samica gravidná a 6. 10. 2013 sa objavili 4 mláďatá samčieho pohlavia. Po určitom čase bola samica opäť gravidná, avšak na druhý deň po pôrode mláďatá zmizli. Preto sme skupinu rozdelili a v pôvodnom chovnom zariadení ponechali iba rodičovský pár. Vo februári 2014 sme zaznamenali odchov dvoch samcov. Týchto sme v októbri 2015 od rodičovského páru oddelili a 18. 11. 2015 sme sa tešili odchovu 5 surikat, z ktorých napokon ostali dve. Ich pohlavia zatiaľ nevieme, lebo nechceme rodičov rušiť. Obaja rodičia sa o ne vzorne starajú. Samica ich pravidelne kojí a v prípade, že pred sklom sa ocitlo viac návštevníkov, nosila ich v papuli po zariadení a hľadala pre ne iný úkryt. Samec ich vždy po cicaní vyumýval a potom si ľahol pod výhrevnú lampu a samica mu na brucho položila mláďatá a takto svorne oddychovali.

                Na jar 2016 im plánujeme zriadiť na terase pavilónu vonkajší výbeh, do ktorého sa dostanú spojovacím tunelom. Dve staršie mláďatá skúsime spojiť s mláďatami narodenými tohto roku a rodičovským párom.

 
  • Adresa:
  • Sdružení Česká ZOO
  • Otakara Jeremiáše 1932/12
  • 70800 Ostrava-Poruba
  • Česká republika
  • Mob.:
  • +420 604 612 221
  • Sledujte nás:
  • logo twitter logo facebook